Yrittäjän kokonaisvaltainen työhyvinvointi
Työhyvinvointiin liittyviä tekijöitä ovat:
- terveys ja toimintakyky eli millainen on yrittäjän terveydentila ja terveyskäyttäytyminen?
- ammatillinen osaaminen eli millainen osaaminen yrittäjällä on yrityksen toimialalla ja
liiketoiminnan osalta? - arvot, asenteet ja motivaatio eli miten yrittäjän asenteet, arvot ja motivaatio sopivat yhteen?
- työympäristö eli millaisessa ja miten turvallisessa työympäristössä yrittäjä toimii?
- työn sisältö ja vaatimukset eli millaista itse työ on? Onko ruuhkahuippuja, kiirettä tai muita
kuormitustekijöitä? - työyhteisö eli onko yrittäjällä työkavereita tai -yhteisöä, johon kuulua ja josta voisi saada tukea?
- esihenkilötyö ja johtaminen eli kuinka hyvin yrittäjä osaa johtaa itseään ja toimintaansa
sekä kuinka esihenkilönä toimiminen sujuu.
Näiden kaikkien asioiden lisäksi työhyvinvointiin vaikuttavat ja sitä tukevat omalta osaltaan
lähiyhteisö (esimerkiksi perhe ja läheiset), toimintaympäristö (alueen muut toimijat, verkostot) sekä
koko yhteiskunta sieltä tulevine ohjeineen ja päätöksineen.
Työhyvinvointia voidaan kuvata viereistä työhyvinvoinnin talo -mallia hyödyntäen.
Työturvallisuus ja varautumissuunnitelma
Turvallinen ja terveellinen työ luo edellytykset yrittäjän hyvinvoinnille. Turvallisessa työympäristössä on hyvä tehdä työtä. Myös yrittäjän on hyvä tunnistaa ja arvioida työhön sekä työtehtäviin liittyviä vaaroja, haittoja ja kuormitustekijöitä. Riskien arvioinnin avulla saadaan arvioitua työympäristön sekä työolosuhteiden mahdolliset terveyshaitat ja riskit. Myös läheltä piti -tilanteiden kirjaaminen ja turvallisuushavainnot ovat osa riskien arviointia. Arvioinnin ja selvitystyön pohjalta voidaan muodostaa kokonaiskuva työn ja työpaikan työturvallisuuden tilasta ja tehdä tarvittavia korjauksia suunnitelmallisesti.
Työturvallisuuden näkökulmasta on huolehdittava, että liikkuminen ja työskentely on turvallista, työkuormitus on kohtuullista ja työprosessit, toimintatavat ja käytettävät työvälineet ovat turvallisia.
Työturvallisuuslaki määrittää ja ohjaa työturvallisuuteen liittyviä tekijöitä tarkemmin. Mikäli yrityksessä on työntekijöitä. laki määrittää lisää edellytyksiä yritykselle.
Lisää tietoa työturvallisuudesta:
Ota yrityksesi riskit hallintaan | ttl.fi
Turvalliset olot saavat työn luistamaan - pienenkin työnantajan pitää arvioida riskit | ttl.fi
Varautumissuunnitelma antaa lisäturvaa yrityksen turvallisuudelle ja toiminnan varmistamiseen erityisesti silloin, kun yrityksen toimintaympäristössä tapahtuu yllättäviä muutoksia tai muita äkillisiä esim. vahinkoja. Varautumissuunnitelman tarkoituksena on varmistaa yrityksen toiminnan jatkuminen muutoksesta tai muusta tapahtuneesta huolimatta. Mitä paremmin yritys on varautunut, sitä paremmin yritys voi kohdata muutoksen tai kriisin ja toipua siitä nopeammin ja vähäisemmin haitoin.
Monissa pienissä yrityksissä yhden henkilön merkitys toiminnassa voi olla ratkaiseva. Hän voi olla itse yrittäjä tai jostakin tärkeästä tehtävästä vastaava henkilö. Jos heille tapahtuu jotain, heidän mukanaan voi yhtäkkiä kadota yrityksen toiminnalle tärkeitä tietoja ja yrityksen toiminta voi lamaantua kokonaan. On siis varmistettava, että yritykselle tärkeä dokumentaatio on tallennettu ja saatavilla. Tärkeää on myös huolehtia, että jollakin muulla henkilöllä tai taholla on tietoa yritykselle tärkeistä dokumenteista, järjestelmistä, asiakkuuksista, avaimista jne., jotta tarvittaessa joku toinen voi hoitaa akuutin kriisin kohdatessa yrityksen asioita eteenpäin. Tämä on erityisen tärkeää yksinyrittäjien kohdalla.
Työn ja muun elämän yhdistäminen
Yrittäjillä työn ja muun elämän yhdistäminen voi olla monesta syystä haastavaa. Työpäivät venyvät helposti ja työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan on vaikeaa. Lomapäivät jäävät pitämättä eikä aikaa ja energiaa riitä perheelle, muihin sosiaalisiin suhteisiin ja harrastuksiin. Vaarana on lisäksi, ettei aikaa jää riittävästi uneen ja lepoon. Pitkään jatkuessaan työn ja muun elämän yhteensovittamisen haasteet vaikuttavat yrittäjän hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen. Kuormittuminen ja stressi lisääntyvät sekä riittämättömyyden tunne alkavat syödä entisestäänkin vähäisiä voimavarjoja.
Niinpä yrittäjän oman hyvinvoinnin ja työssä jaksamisen huolehtimisen kannalta on tärkeää, että työn ja muun elämän tarpeet ovat tasapainossa.
Työn ja muun elämän välinen tasapaino ei tarkoita sitä, että molemmille täytyy antaa yhtä paljon aikaa. On hyvä pyrkiä tilanteeseen, jossa elämän tärkeimmät osa-alueet eivät jää liian vähälle huomiolle, eivätkä yrittäjyys ja työ kilpaile ajasta muun elämän kanssa.
Yrittäjän on hyvä oppia hallitsemaan aikaa ja suunnitella työpäivään taukoja ja aikaa työn ulkopuoliseen elämään sekä riittävään uneen ja lepoon. Jaksamisen sekä aivojen ja kehon palautumisen kannalta erityisesti tärkeitä ovat riittävä uni ja lepo sekä työstä irrottautuminen tekemällä jotain muuta työstä poikkeavaa.
Yrittäjyys ja työ voi helposti viedä mennessään eikä ajankulua huomaa ja muu elämä jää huomiotta. Innostus voi erityisesti aloittelevien yrittäjien kohdalla olla niin suurta, että muuhun aikaa ei jääkään. Innostuksesta huolimatta on hyvä pitää huolta muusta elämästä ja itselle tärkeistä asioista.
Palautumisen merkitys
Palautuminen on kehon ja mielen elpymistä. Palautumisesta huolehtiminen on yrittäjälle tärkeää, sillä riittävä palautuminen suojaa työuupumukselta sekä ehkäisee terveysongelmia. Palautumisen fysiologisena periaatteena on parasympaattisen hermoston aktivointi erilaisin keinoin. Sympaattinen ja parasympaattinen hermosto ovat ikään kuin elimistön kaasu ja jarru. Kun sympaattinen hermosto aktivoituu, elimistö kaasuttaa, jolloin ihmisen vireystila kohenee ja syke ja verenpaine nousevat. Parasympaattinen hermosto aktivoituu levossa, jolloin elimistö taas jarruttelee, vireystila rauhoittuu, syke ja verenpaine laskevat ja elimistö sekä keho palautuvat.
Pienet palauttavat hetket työpäivän aikana sekä itselle mieluisa ja työstä irrottava ja sitä vastapainottava tekeminen, ovat lähtökohtia palautumiselle. Kehon palautumista edesauttaa riittävä uni ja liikunta, säännöllinen ruokailu, monipuolinen ravinto, rentous- ja hengitysharjoitukset sekä yleinen rentoutuminen esim. saunan, lukemisen tai tv:n katselun kautta.
Psykologinen palautuminen auttaa irrottamaan ajatukset työstä ja samalla se myös tukee kehon palautumista. Psykologista palautumista voi jäsentää ns. DRAMMA-mallilla, joka koostuu kuudesta hyvinvointia edistävästä asiasta/kokemuksesta.
- Työstä irrottautuminen (detachment), eli tee omasta työstäsi ja yrittäjyydestäsi poikkeavia asioita, jotka irrottavat ajatuksesi pois työstäsi.
- Rentoutuminen (relaxation), eli ota rauhallisesti ja tee jotain sellaista, joka ei vaadi fyysisiä tai henkisiä ponnisteluja.
- Autonomia (autonomy), eli järjestä itsellesi omaehtoista aikaa, jolloin voit tehdä mitä haluat eikä kukaan vaadi sinulta mitään.
- Taidon hallinta (mastery), eli haasta itsesi tekemään jotain uutta ja erilaista työstäsi ja yrittäjyydestäsi poikkeavaa. Opit ja saat onnistumisen elämyksiä.
- Merkityksellisyys (meaning), eli tee asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä ja merkityksellisiä.
- Yhteenkuuluvuus (affiliation), eli vaali ympärilläsi olevia läheisiä, hyviä ihmissuhteita.
Palautumisesta huolehtiminen on yksi yrittäjän keskeisimmistä työhyvinvointia ja jaksamista tukeva keino.
Lähteitä ja lisätietoa:
Yrittäjä, huolehdi yrityksesi menestyksen kivijalasta | ttl.fi
"Pidän useita parin päivän minilomia" - yrittäjien vinkit lomailuun | ttl.fi
Verkostot ja vertaistuki
Yrittäjyys on usein yksin puurtamista ja haasteiden kohtaamista yksin. Työyhteisöä ja siltä saatua tukea ei varsinkaan yksinyrittäjällä ole. Työyhteisöä vastaavan tuen yrittäjä voi saada verkostoista. Sen vuoksi verkostoituminen on erityisesti yksinyrittäjien kohdalla tärkeää. Verkostoja on paljon. Selkeän verkoston yrittäjän ympärille muodostavat toiset yrittäjät ja toimijat, joiden kanssa yrittäjä työskentelee säännöllisesti. Muita verkostoja voi löytyä lisäksi esimerkiksi järjestöistä, oman alan toimijoista, sosiaalisesta mediasta tai vapaa-ajan harrastuksien kautta. Verkostoilla on merkitystä yrityksen menestyksen kannalta. Niistä voi saada esimerkiksi apua ja ideoita liiketoiminnan kehittämiseen ja omaan jaksamiseen. Ennen kaikkea verkostoista voi saada vertaistukea.
Vertaistuen tärkeimpinä elementteinä ovat kertominen ja kuunteleminen sekä mahdollisuus tasaveroiseen ja vastavuoroiseen vuorovaikutukseen ja oman toiminnan peilaamiseen kulloiseenkin tilanteeseen. Vertaistuen kolme peruspilaria ovatkin kokemustiedon jakaminen ja kerryttäminen, yhteisymmärrykseen ja kuuntelemiseen perustuvan tuen tarjoaminen sekä voimaantuminen tuen vastavuoroisuuden myötä.
Vertaistuki ja sen hyödyntäminen on mikroyrittäjille ja yksinyrittäjille yksi tärkeimmistä tukimuodoista. Kukapa ymmärtäisi yrittäjää paremmin kuin toinen yrittäjä?
Hae verkostoista voimaa | ttl.fi
Työterveyshuolto yrittäjän tukena
Työterveyshuolto kuuluu kaikille työssä käyville ja se on osa terveydenhuollon kokonaisuutta. Työnantajalla on velvollisuus järjestää työterveyshuoltopalvelut työntekijöilleen. Yrittäjälle itselle työterveyshuollon järjestäminen ei ole pakollista, mutta suositeltavaa ja kannattavaa.
Omasta terveydestä huolehtiminen jää yrittäjältä usein yritystoiminnan varjoon ja siihen kiinnitetään huomiota vasta sitten kun terveyshuolet ovat jo edenneet pidemmälle ja ne alkavat uhata jo itse yritystoimintaa.
Yrittäjien työhön liittyy usein erilaisia kuormitustekijöitä ja työ on stressaavaa. Ne haastavat myös yrittäjän työkykyä. Työterveyshuollon tuella ennaltaehkäisevin toimin riittävän ajoissa työkyvyn alenemista ja mahdollista sairastumista voidaan estää ja parantaa yrittäjän hyvinvointia ja jaksamista. Lisäksi työterveyshuolto auttaa työstä ja elintavoista johtuvien terveys- ja hyvinvointiriskien ehkäisyssä, tunnistamisessa ja niiden vähentämisessä. Työterveyshuolto voi myös hoitaa sairauksia ja ohjata kuntoutukseen tarvittaessa.
Työterveyshuoltopalveluja tuottavat terveyskeskukset ja yksityiset lääkäriasemat. Yrittäjät voivat myös yksin tai yhdessä perustaa oman, yhteisen työterveyshuoltoyksikön.
Lisää työterveyshuollosta:
Yrittäjä, ole aktiivinen työterveyshuollon asiakas! | ttl.fi
Tämän sivun sisällöt on luotu osana ESR-rahoitteista Vahvempana muutokseen - osaava ja hyvinvoiva yrittäjä -hanketta.